fbpx

Cmimi

9 Përfitimet e provuara të Vajit të Farave të Zeza që ndihmojnë shëndetin.

Vaj i farës së zezë (Nigella Sativa) i çertifikuar Bio-Organik, i presuar në të ftohtë. Përmban min. 2% Thymoquinone  

Nëse hidhni një vështrim në qindra artikuj shkencorë të vlerësuar nga kolegët që janë botuar në lidhje me përfitimet e vajit të farës së zezë, një fakt është i qartë: Ka pak probleme në të cilat ky vaj nuk mund ta ndihmojë trupin ti kapërcejë. Me pothuajse asnjë efekt anësor, aftësia shëruese e vajit të farës së zezë është në të vërtetë e pabesueshme edhe pse shumica e njerëzve nuk kanë dëgjuar kurrë për të!

Lexoni më poshtë për të kuptuar se çfarë është vaji i farës së zezë, dhe të gjitha përfitimet e mrekullueshme të tij.

Çfarë është Vaji i Farës së Zezë?

Vaji i farës së zezë nxirret nga farat e bimës Nigella sativa, e cila i përket familjes së ranunculus (Ranunculaceae). Bima Nigella Sativa rritet kryesisht në Azinë Jugperëndimore, Mesdhe dhe Afrikë. Kjo bimë është kultivuar për shekuj me radhë për farat e saj aromatike dhe që mund të përdoren si erëza ose si ilaç bimor.

Sot ka shumë studime shkencore premtuese që tregojnë efektin e Nigella Sativa mbi bakteret rezistente ndaj ilaçeve. Këto rezultate të shkëlqyera të këtij vaji na bëjnë optimistë, sepse të ashtuquajtura "superbaktere" po bëhen një rrezik i rëndësishëm i shëndetit publik. Sipas Institutit Kombëtar të Shëndetësisë në SHBA:

 • Një sërë bakteresh dhe virusesh që janë rezistente ndaj medikamenteve anti-mikrobike janë duke u bërë praktikisht të pamundura për t’u trajtuar, përfshirë HIV-in, stafilokokun, tuberkulozin, gripin, gonorrenë, candidan dhe malarien.
 • Midis 5 -10% të të gjithë pacientëve në spitale zhvillojnë një infeksion nga superbakteret.
 • Më shumë se 90,000 nga këta pacientë vdesin çdo vit, nga 13,300 vdekje pacientësh në 1992.
 • Njerëzit e infektuar me superbaktere zakonisht kanë qëndrim më të gjatë në spital, kërkojnë trajtim më të komplikuar dhe gjithashtu nuk shërohen plotësisht.

Një studim i kryer nga studiuesit e Kolegjit Mjekësor Jawaharlal Nehru përcaktoi se sa i fuqishëm është vaji i farës së zezë kundër disa prej këtyre superbaktereve dhe e krahasoi atë me disa antibiotikë, të tillë si Amoxicilina, Gatifloxacina dhe Tetraciklina. Sipas studimit, "Nga 144 shtame të testuara, shumica e të cilave ishin rezistente ndaj një numri të madh të antibiotikëve, 97 u eleminuan nga vaji i farës së zezë".

Përfshirë dhe vajin esencial të rigonit, pak gjëra në planet mund të mburren me këtë lloj fuqie  që ka vaji i farës së zezë kundër mikrobeve. Studimi zbuloi se vaji i fares se zeze ishte veçanërisht efektiv kundër shtameve si P. aeruginosa dhe S. aureus të cilat janë shumë rezistente ndaj shumë ilaçeve.

Çelësi për të kuptuar pse vaji i  farës së zezë ka këto veti të mrekullueshme është sepse është i pasur me tre kimikate kryesore natyrore: timokinon (TQ), timohidrokinon (THQ) dhe timol. Le të shohim nga afër këto përbërës të mrekullueshëm të vajit të farës së zezë.

black-seed-oil-vaj-fares-zeze-nigella-sativa-bio-organik-herbal-line-albania-imuniteti-tumoret-hekur-anemia-renia-ne-peshe

Fuqia prapa përfitimeve të vajit të farës së zezë: Fitokimikët

Në një përpjekje për të ofruar një zgjidhje për problemin në rritje që njerëzit kanë me kërpudhat dhe mykun rezistent ndaj medikamenteve antifungale, një studim i fundit u krye me qëllimin për të përcaktuar nëse vaji i farës Nigella sativa mund të ndihmonte për këtë problem. Botuar në Revistën Egjiptiane të Biokimisë dhe Biologjisë Molekulare, shkencëtarët testuan përbërësit timol, TQ dhe THQ kundër 30 patogjenëve njerëzorë dhe u befasuan kur zbuluan se:

 • Secili përbërës tregoi 100% efektivitet në frenimin e 30 patogjenëve të vlerësuar.
 • Timokinoni ishte përbërja më e mirë antifungale kundër të gjitha dermatofiteve dhe kërpudhave të testuara, e ndjekur nga timohidrokininoni dhe timoli.
 • Timoli ishte antifungali më i mirë kundër mykut i ndjekur nga TQ dhe THQ.

Ajo që na tregon ky studim është se vaji Nigella sativa mbart një përbërës kimik unik që është jo vetëm efektiv individualisht, por gjithashtu dhe në ndërveprim me përbërës të tjerë. Në thelb, duke provuar që kërpudhat dhe myku nuk mund të ekzistojnë në prani të këtyre kimikateve bimore, nuk është çudi pse studiuesit po kërkojnë të zgjidhin këto probleme shëndetësore me vajin e farës së zezë.

Timokinoni (Thymoquinone): Një përbërës aktiv në farën e zezë që studiuesit e kanë analizuar me hollësi TQ që në vitet 1960. Timokinoni (TQ) është i njohur për vetitë e tij antioksiduese, anti-inflamatore dhe antikancerogjene dhe është vlerësuar se ndihmon mjaft në probleme të tilla si  encefalomieliti, diabeti, astma dhe kancerogjeneza.

Është interesant fakti që thymoquinone vepron si një radikal i lirë ose një radikal superoksidues, pastrues efektiv, dhe për më tepër, ruan enzimat antioksiduese glutathione peroxidase dhe glutathione-S-transferaza. Si glutathione peroxidase ashtu edhe S-transferaza janë detoksifikues të fuqishëm dhe ndihmojnë shumë në sistemet mbrojtëse antioksiduese qelizore sepse ato mbrojnë mëlçinë nga toksinat.

Timohidrokinoni (Thymohydroquinone): Timohidrokinoni është një nga frenuesit më të fuqishëm acetilkolinesterazë (AChE) natyralë në planet. Frenuesit e AChE janë kimikate që ndalojnë aktivitetin e enzimave, gjë që rrit kohën dhe sasinë e acetilkolinës neurotransmetuese të mbetet aktive në tru. Për t'ju dhënë një ide të dobisë së tyre, frenuesit acetilkolinesterazë të shkallës farmaceutike përdoren medicinalisht për të trajtuar një gamë të gjerë problemesh shëndetësore, përfshirë:

 • Apatia
 • Sëmundja Alzheimer
 • Autizmi
 • Glaukoma
 • Demenca
 • Myasthenia gravis
 • Problemet neurodegjenerative
 • Sindroma e takikardisë posturale
 • Skizofrenia
 • Sëmundja e Parkinsonit

Duke marrë parasysh që qasja farmaceutike ndaj këtyre sëmundjeve ka një kosto të madhe për pacientin, ajo u ofron shumë shpresë miliona njerëzve për të mësuar se zgjidhjet e sigurta, të bazuara në bimë, janë një alternativë e vlefshme!

Timol (Thymol): Përbërësi aktiv që i jep vajit esencial të trumzës vetitë e tij medicinale, timoli, është një monoterpen natyral që mban një numër cilësish të dobishme. Për shembull:

 • Zakonisht përdoret si tuberkulocid dhe virusicid për të vrarë TB dhe viruse të ndryshme.
 • Përdoret si dezinfektues mjekësor si dhe me qëllime të përgjithshme.
 • Është një pesticid i degradueshëm, jo i përhershëm.
 • Përdoret gjithashtu në aromatizuesit e ushqimeve, parfume, larës goje dhe madje edhe në produkte kozmetike.

Këto fitokimikate me veti të pabesueshme dhurojnë të gjitha llojet e përfitimeve të mahnitshme të vajit të farës së zezë - të cilat po i ndajmë me ju më poshtë!

9 përfitimet kryesore të vajit të farës së zezë

Më poshtë po ju rendisim nëntë vetitë kryesore që gjenden në literaturën shkencore dhe tregojnë aftësinë e vajit të farës së zezë për të ndihmuar në parandalimin e kancerit, diabetit, mbipeshes, humbjes së flokëve, çrregullimeve të lëkurës dhe infeksioneve si MRSA.

 1. Ndihmon në luftën kundër kancerit

Falë fitokimikateve të tij të fuqishme dhe aftësive antioksiduese, vaji i farës së zezë ka treguar se ndihmon në trajtimin natyral të kancerit. Psh. shkencëtarët kroatë vlerësuan aktivitetin antitumoral të timokinonit dhe timohidrokinonit duke përdorur një studim mbi kafshët dhe zbuluan se këto dy fitokimikate të gjetura në vajin e farës së zezë dhanë si rezultat një rënie prej 52% të qelizave tumorale.

Kërkimet in vitro në vitet e fundit gjithashtu zbulojnë se timokinoni, përbërësi më i bollshëm bioaktiv në vajin e farës së zezë, ndihmon në induktimin e apoptozës (vdekjes së programuar të qelizave) në qelizat e leuçemisë, qelizat e kancerit të gjirit dhe qelizat e tumorit të trurit.

Për më tepër, studiuesit nga Qendra e Kancerit Sidney Kimmel në Jefferson Health kanë treguar se jo vetëm që fara e zezë mund të shkatërrojë qelizat e kancerit të pankreasit, por gjithashtu duket se pengon zhvillimin e kancerit të pankreasit. Kjo aftësi parandaluese e kancerit i atribuohet timokinonit të farës së zezë dhe vetive të tij anti-inflamatore.

 1. Promovon shëndetin e mëlçisë

Mëlçia është një nga organet më të rëndësishme në trup. Pothuajse çdo toksinë përpunohet përmes mëlçisë, dhe lëngu biliar është çelësi për të tretur yndyrnat dhe për të mbajtur mendjen dhe trupin tuaj të lumtur dhe të shëndetshëm.

Për ata që kanë probleme me nënfunksionin e mëlçisë për shkak të efekteve anësore të ilaçeve, konsumimit të alkoolit ose sëmundjeve të ndryshme, vaji i farës së zezë mund të shpejtojë shumë procesin e shërimit. Në një studim të fundit mbi kafshët, shkencëtarët zbuluan se vaji i farës së zezë rrit funksionin e mëlçisë dhe ndihmon në parandalimin e dëmtimeve dhe sëmundjeve të saj.

 1. Lufton Diabetin

Shpjeguar në një artikull të fundit të botuar nga Journal of Endocrinology and Metabolism, studiuesit nga Këshilli Indian i Kërkimeve Mjekësore theksojnë se vaji i farës së zezë "shkakton rigjenerim gradual të pjesshëm të qelizave beta të pankreasit, rrit përqendrimin e ulët të insulinës dhe ul glukozën e rritur" Kjo është në të vërtetë mjaft domethënëse, pasi Nigella sativa është një nga substancat e pakta në planet që sugjerohet të ndihmojë në parandalimin e diabetit të tipit 1 dhe të tipit 2.

Në fakt, sipas studimit, fara e zezë "përmirëson tolerancën e glukozës në mënyrë po aq efikase sa metformina; dhe mbi të gjitha nuk ka treguar efekte anësore të konsiderueshme dhe ka toksicitet shumë të ulët. ” Ky është një lajm i madh, sepse metformina, një nga barnat më të zakonshme të diabetit të tipit 2, mund të shkaktojë efekte anësore, duke përfshirë:

 • Fryrje
 • Kapsllëk / diarre
 • Skuqje e lëkurës
 • Gazra / dispepsi
 • Urth
 • Dhimbje koke
 • Ndryshime të thonjve
 • Shije metalike në gojë
 • Dhimbje muskulore
 • Dhimbje stomaku

 

 1. Ndihmon në humbjen e peshës

Pretendimet për humbje peshe nga vaji i farës së zezë në fakt kanë disa fakte shkencore prapa tyre. Gazeta e Diabetit dhe Çrregullimeve Metabolike publikoi një studim duke rishikuar sistematikisht literaturën për bimët që kanë veti anti-obezitet dhe zbuloi se vaji i farës së zezë ishte ndër mënyrat më efektive në planet.

Një tjetër studim sistematik dhe meta-analizë e botuar në 2018 nxjerr në pah gjetjet e të paktën 11 provave klinike të kontrolluara me placebo që zbulojnë aftësinë e vajit të farës së zezë për të ndihmuar në uljen e peshës trupore. Studimi tregoi se vaji i farës së zezë ul indeksin e masës trupore (BMI) dhe perimetrin e belit. Është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se nuk ka pasur efekte anësore serioze të vajit të farës së zezë të raportuara në ndonjë nga studimet.

 1. Mbron lëkurën

Në një studim të kryer nga studiues iranianë, vaji i farës së zezë (Nigella Sativa) u gjet po aq efektiv sa kremi i lëkurës Betametazon në përmirësimin e cilësisë së jetës dhe uljen e ashpërsisë së ekzemës së duarve. Për sa kohë që nuk keni një reaksion alergjik ndaj vajit të farës së zezë (gjë që ndodh mjaft rrallë), ky vaj nuk ka ato efekte anësore të tmerrshme si kremrat konvencionalë.

Betametazoni (betamethasone), për shembull, mund të shkaktojë enjtje në fytyrë ose duar, enjtje ose ndjesi si shpim gjilpërash në gojë ose fyt, ngushtim gjoksi, probleme me frymëmarrjen, ndryshime të ngjyrës së lëkurës, njolla të errëta, mavijosje të lehta, dobësi muskulore dhe mungesë përqëndrimi. Shtimi i peshës trupore kryesisht rreth qafës, pjesës së sipërme të shpinës, gjirit, fytyrës ose belit janë gjithashtu disa nga efektet anësore të mundshme të betametazonit.

Unë nuk di për ju, por unë do të preferoja shumë më tepër diçka natyrale në lëkurën time, si vaji i farës së zezë.

 1. Ndihmon në shëndetin e flokëve

Përveç se është një ndihmë natyrore për kujdesin e lëkurës, vaji i farës së zezë ka edhe përfitime të fuqishme për flokët. Nuk është për t'u habitur, që vaji i farës së zezë shpesh përfshihet në listat e mënyrave natyrore për të rritur shëndetin e flokëve dhe skalpit të kokës në mënyra të shumta. Meqenëse përmban nigellone, që sipas studimeve është një antihistaminë mbresëlënëse, mund të ndihmojë kundër rënies së flokëve për shkak të alopecisë androgjenike ose alopecisë areata. Me vetitë e tij antioksiduese, antibakteriale dhe anti-inflamatore, ky vaj ndihmon gjithashtu në shëndetin e skalpit në përgjithësi, duke dekurajuar zbokthin dhe thatësinë, dhe përmirësuar shëndetin e flokëve në të njëjtën kohë.

 1. Trajton infeksionet (MRSA)

Nga të gjitha superbakteret, superviruset etj që vaji i farës së zezë mund të vrasë, një nga më të rëndësishmit është stafilokoku aureus (MRSA), i cili është rezistent ndaj meticilinës. Stafilokoku është bërë një problem i madh për spitalet dhe azilet e të moshuarve në të gjithë globin, sepse infeksionet e zakonshme të këtij bakteri po bëhen rezistente ndaj antibiotikëve gjenerikë. Popullsia e moshuar është veçanërisht e rrezikuar sepse zakonisht lidhet me procedurat invazive, të tilla si operacione, tuba intravenozë dhe implante të kyçeve. Kryesisht për shkak të imunitetit të dobësuar në këto mosha, rritja e popullsisë së të moshuarve e ka bërë MRSA-në një rrezik global të shëndetit publik.

Fatmirësisht, një nga përfitimet më të forta të vajit të farës së zezë është lufta ndaj këtij bakteri. Shkencëtarët pakistanezë morën disa lloje të MRSA dhe zbuluan se secili ishte i ndjeshëm ndaj N. sativa, duke provuar se vaji i farës së zezë mund të ndihmojë në ngadalësimin ose ndalimin e përhapjes jashtë kontrollit të MRSA.

 1. Përmirëson fertilitetin

Një nga përfitimët vërtet mbresëlënëse të vajit të farës së zezë, është aftësia e tij për të përmirësuar natyrshëm pjellorinë (fertilitetin). Një studim klinik i kontrolluar me placebo, vlerësoi nëse vaji i farës së zezë mund të ndihmonte apo jo subjektet mashkullore jopjellore me spermë jo normale. Grupi i kontrollit mori nga goja 2.5 ml vaj të farës së zezë ndërsa grupi placebo mori të njëjtën sasi të parafinës së lëngshme dy herë në ditë për dy muaj. Çfarë gjetën studiuesit? Rezultatet zbuluan se grupi i vajit të farës së zezë kishte përmirësime në numrin e spermatozoideve, si dhe lëvizshmërinë e spermës dhe vëllimin e saj.

Një përmbledhje e botuar në 2015 në Journal of Herbal Medicine gjithashtu studioi efektet e farave të zeza në infertilitetin mashkullor. Studiuesit shqyrtuan studimet që u zhvilluan midis viteve 2000 dhe 2014 dhe në përgjithësi, arritën në përfundimin se vaji i farës së zezë mund të "ndikojë pozitivisht në parametrat e spermës, spermatozoidëve, qelizave Leydig, organeve riprodhuese dhe hormoneve seksuale".

 1. Ekuilibron kolesterolin

A e dini se mund të ketë edhe përfitime nga vaji i farës së zezë për kolesterolin? Është e vërtetë! Një studim bazuard mbi kafshët, të botuar në 2017 zbuloi se një ekstrakt ujor i Nigella sativa jo vetëm që kishte efekte anti-diabetike në subjektet e kafshëve, por gjithashtu ndihmonte në kolesterolin. Pas gjashtë javësh, duke iu dhënë subjekteve të kafshëve diabetike doza të ulëta të farës së zezë, kolesteroli total, nivelet e kolesterolit LDL ("të keq") dhe glukozës u ulën, ndërsa kolesteroli HDL ("i mirë") u rrit.

Një studim tjetër i krahasuar me placebo u krye me subjekte njerëzorë që kishin hipertension të lehtë. Kishte një grup placebo, një grup që merrte 100 miligramë farë të zezë dy herë në ditë dhe një grup që merrte 200 miligramë dy herë në ditë. Pas tetë javësh të kësaj prove, studiuesit zbuluan se njerëzit që morën suplementin e farës së zezë kishin uljen e presionit të gjakut sistolik dhe diastolik në “një mënyrë të varur nga doza e farës së zezë”. Për më tepër, shtesa e ekstraktit të farës së zezë shkaktoi një "rënie të konsiderueshme" si në kolesterolin total ashtu edhe në kolesterolin LDL.

Pra, si përfundim, duket se fara e zezë ndihmon në uljen e kolesterolit, sheqerit në gjak dhe presionit lartë të gjakut.

perfitoni-ofertat-ne-herbal-line-ulje-fantastike-cmimesh-shampo-superfood-maska-trajtime-lekure

Përdorimet e vajit të farës së zezë

Me listën e gjatë të përfitimeve të vajit të farës së zezë, mund të mendoni se po flasim për multivitamina, por jo, ne po shqyrtojmë vetëm një farë të thjeshtë por të pabesueshme. Tani, le të flasim për mënyrën e përdorimit të vajit të farës së zezë: Ka kaq shumë mënyra!

Vaji i farës së zezë mund të përdoret lokalisht, dhe mund ta përzieni atë me vaj bartës si vaj kokosi ose vaj bajame. I aplikuar në lëkurë, ndihmon në shqetësimet e zakonshme të lëkurës si puçrrat dhe ekzemat falë vetive të tij antibakteriale dhe anti-inflamatore. Disa njerëz gjithashtu e shohin si mjaft të efektshëm për psoriazën dhe rosacea.

Mund të shtohet lehtësisht në vajrat dhe locionet e masazhit shtëpiak për të provuar përfitimet e shumta të farës së zezë. Për një masazh të ngrohtë, thjesht shtoni disa pika në një lugë gjelle me vaj bazë si vaj bajame, vaj kokosi, vaj jojoba, vaj avocado etj.

Për të përmirësuar shëndetin e flokëve dhe skalpit, disa pika vaj mund të shtohen në produktet e flokëve si shampot dhe balsamet e flokëve. Nëse ju pëlqen të bëni aromë ambienti me vajra esencialë, është mirë të dini se vaji i farës së zezë ka një aromë speci dhe funksionon mirë si një notë bazë.

Me aromën e tij pikante, një vaj i farës së zezë me cilësi të lartë (100% i pastër, për përdorim ushqimor dhe i çertifikuar organik USDA ose BioEU) mund të përdoret në të gjitha llojet e recetave, nga pjatat kryesore të mishit te supat. Mund ta shtoni edhe në pije si çaj, latte dhe smoothie.

Kujdes! Lexoni me vëmendje etiketën: Një opsion premium i vajit të farës së zezë duhet të jetë gjithmonë 100% i pastër, për përdorim ushqimor dhe i çertifikuar organik USDA ose BioEU) si dhe të përmbajë jo më pak se 1.6% timokinon (thymoquinone).  Disa kompani specifikojnë gjithashtu që vaji i tyre i farës së zezë është i shtypur në të ftohtë, që zakonisht do të thotë se vaji nxirret nga farat e Nigella sativa pa përdorimin e nxehtësisë nga një burim i jashtëm. Ndonjëherë, vajrat e shtypur në të ftohtë thuhet se janë më aromatikë.

Dozimi i duhur i vajit të farës së zezë mund të ndryshojë nga statusi individual dhe shëndetësor. Në këtë kohë, nuk ka një dozë standarde, por dozat e mëposhtme nga goja janë studiuar në kërkimin shkencor deri më tani:

 • Për diabetin: Merrni 1 gram pluhur të farës së zezë dy herë në ditë deri në 12 muaj ose 1-2 lugë çaji vaj të farës së zezë në ditë.
 • Për presionin e lartë të gjakut: 0,5–2 gram pluhur të farës së zezë në ditë deri në 12 javë ose 1-2 lugë çaji vaj të farës së zezë në ditë për të paktën tetë javë.
 • Për të përmirësuar funksionin e spermës: merrni të paktën 2.5 ml vaj farë e zezë dy herë në ditë për dy muaj.
 • Për astmën: 2 gram farë e zezë e bluar merret çdo ditë për 12 javë. Gjithashtu, 15 ml / kg ekstrakt të farës së zezë është përdorur çdo ditë për tre muaj. Ose mund të përdoret një dozë e vetme prej 50–100 mg / kg, ose vaj të farës së zezë.
 • Vaji i farës së zezë mund të përdoret nga kushdo, dhe pa patur probleme shëndetësore, për të parandaluar sëmundjet dhe rritur imunitetin. Për të lexuar më shumë përdorime, klikoni këtu.

Masat paraprake dhe efektet anësore të mundshme të vajit të farës së zezë

Fara e zezë në raste shumë të rralla mund të shkaktojë një skuqje alergjike kur merret nga goja ose aplikohet në lëkurë. Para se të përdorni vajin e farës së zezë në lëkurë, është një ide e mirë të kryeni një provë patch për t'u siguruar që nuk keni një reagim negativ ndaj vajit. Gjithmonë shmangni sytë dhe mukozën kur përdorni vaj të farës së zezë.

Kur merret së brendshmi, efektet e rralla anësore të vajit të farës së zezë mund të përfshijnë shqetësime në stomak, të vjella ose kapsllëk.

Flisni me mjekun tuaj para se të përdorni vaj të farës së zezë nëse jeni shtatzënë, jeni duke ushqyer me gji, jeni duke marrë ndonjë medikament farmaceutik ose keni gjendje të caktuara mjekësore (veçanërisht diabet, presion të ulët të gjakut ose çrregullime gjakderdhjeje). Nëse jeni duke marrë vaj të farës së zezë dhe keni planifikuar një ndërhyrje kirurgjikale, rekomandohet të ndërprisni marrjen e tij të paktën dy javë para datës tuaj të operacionit.

Ashtu si me të gjithë vajrat esencialë dhe bimorë, sigurohuni që të ruani vajin e farës së zezë larg nxehtësisë dhe dritës.

PËRMBLEDHJE

 • Vaji i farës së zezë, i quajtur ndryshe Nigella Sativa ose Habbatus Sauda, vjen nga bima Nigella sativa dhe ka një histori të gjatë të përdorimit si ilaç tradicional.
 • Studime të shumta zbulojnë se fara e zezë mund të jetë në gjendje të ndihmojë në luftimin dhe parandalimin e të gjitha llojeve të ndryshme të kancerit, duke përfshirë atë të gjirit, prostatës dhe trurit.
 • Studimet tregojnë gjithashtu se fara e zezë mund të rrisë shëndetin e mëlçisë dhe të vrasë “superbakteret” rezistente ndaj antibiotikëve.
 • Përfitime të tjera të mundshme të vajit të farës së zezë përfshijnë ndihmën për diabetin, presionin e lartë të gjakut, kolesterolin e lartë dhe mbipeshën.
 • Përfitimet e vajit të farës së zezë mund të shtrihen edhe në shqetësime kozmetike si aknet, ekzemat dhe rënien e flokëve.
 • Gjithmonë blini vaj të farës së zezë 100% të pastër, për përdorim ushqimor dhe të çertifikuar organik USDA ose BioEU) si dhe të përmbajë jo më pak se 1.6% timokinon (thymoquinone).

 

KLIKONI MBI FOTO QË TË LEXONI DHE KËTË ARTIKULL:

VAJI I FARËS SË ZEZË – PROFILAKSI DHE TRAJTIME MJEKËSORE PËR SHUMË SËMUNDJE

Vaji i farës së zezë (Nigella Sativa) ka një përdorim të gjerë rreth 2500 vjeçar dhe gjurmët e përdorimit të tij janë gjetur në qytetërimet e lashta greke dhe egjiptiane. Sot, vaji i farës së zezë konsiderohet si një ilaç universal dhe i jashtëzakonshëm për mirëqënien.

Vaji i farës së zezë ka efekte të mrekullueshme, sidomos ndaj sëmundjeve që burojnë nga dobësia dhe inefiçenca e sistemit imunitar. Nga mjekësia moderne pretendohet se ky lloj vaji ka veti kuruese edhe për sëmundje të tilla si AIDS apo sëmundjet tumorale.

Kërkimet kanë vërtetuar se ndikimi dhe efikasiteti i vajit të farës së zezë në stimulimin e sistemit imunitar dhe trajtimin e shumë sëmundjeve shtohen kur merret i kombinuar me vajra të tjera, si vaji i ullirit, vaji i lule diellit, vaji i karrotës, vaji i farës së kungullit, vaji i hudhrës, vaji i kamomilit, etj.

Efekte shumë të mira si suplement ushqimor me rezultate të shkëlqyera, veçanërisht në periudhën e rritjes, arrihen me kombinimin e tij me mjaltin.

Me gjithë këto veti të mira kuruese që përmban fara e zezë, është e vështirë të qëndrojë jashtë vëmendjes. Vitet e fundit në Europë dhe SHBA vërehet të ketë kërkesë të lartë për këtë farë. Në farmacitë gjermane fara e zezë tashmë është e pranishme në formën e saj origjinale si farë, vaj, ose tabletë.

Vaj i Fares se ZezePËRMBAJTJA:

Vaji i farës së zezë përbëhet prej më shumë se njëqind substancash të ndryshme. Ai përmban përafërsisht 38% karbohidrate, 35% vajra të ndryshëm, 21% albuminë dhe pjesa tjetër mikroelementë. Për t’u përmendur jane: vajrat acidikë të pangopur, acidi Linolein, acidi alfa-Linolein, vajrat me eter (nigellon, alfa-pinen etj.), vitaminat (B1, B2, B6, Acidi Folik, Niacina), mineralet (hekur, kalcium, magnez, zink etj.) dhe amino acidet.

VLERAT TERAPEUTIKE

 1. Forcon sistemin imunitar.
 2. Përmirëson metabolizmin e organizmit.
 3. Nevojiten për rritjen, zhvillimin dhe rinovimin e qelizave.
 4. Ndihmon në zhvillimin e hormoneve dhe në formimin e një sistemi nervor dhe hormonal të shëndetshëm.
 5. Pengon shtimin e substancave që dërgojnë sinjale alergjike.
 6. Redukton kolesterolin në gjak.
 7. Pengon bllokimin e damarëve, duke rregulluar strukturën e tyre dhe njëkohësisht shpejtësinë e qarkullimit të gjakut.
 8. Stabilizon tensionin e gjakut dhe redukton rrezikun e infraktit në zemër.
 9. Forcon zemrën
 10. Ndihmojnë në rigjenerimin e shpejtë të plagëve
 11. Zgjeron rrugët e frymëmarrjes.
 12. Stabilizon sheqerin në gjak.
 13. Lufton alergjitë.
 14. Rigjeneron lëkurën.
 15. Përmirëson funksionimin e aparatit riprodhues.
 16. Pengojnë gjakderdhjen.
 17. Redukton peshën.
 18. Shkrin yndyrat në gjak.
 19. Është antioksidant.
 20. Është antitumoral.
 21. Lufton infeksionet.
 22. Përmirëson aktivitetin e sistemit të tretjes, frymëmarrjes, qarkullimit të gjakut, sistemit nervor, etj.

KUJDES!

Vaji i farës së zezë nuk është i dëmshëm.  Edhe pse është një vaj i fortë, ai nuk shkakton kurrfarë irritimesh apo efekte anësore. Për përdorimin e tij duhet pasur parasysh:

 1. Fëmijet nën moshën 12 vjec rekomandohet të perdorin gjysmën e dozës së të rriturve.
 2. Nuk këshillohet për fëmijët nën 5 vjeç.
 3. Nuk këshillohet të përdoret nga gratë shtatzëna në rrugë orale. Gjatë shtatëzanisë, vaji rekomandohet vetëm për përdorim të jashtëm.

PËRDORIMET:

PËR REDUKTIMIN E PESHËS

Në një gotë ku keni shtrydhur 3 kokrra limoni, shtoni 10 pika vaji të farës së zezë. Përbërja  rekomandohet te konsumohet tri herë në ditë 30 minuta para buke. Kjo kurë realizon rënien në peshë jo më pak se 3 kg në muaj pa ndonjë dietë suplementare.

PËR SHËNDETIN E LËKURËS, FLOKËVE DHE BUKURINË

Vaji i farës së zezë ka mjaft veti në fushën e shëndetit të lëkurës, flokëve dhe bukurisë.

Vlerat Terapeutike:

 1. Rigjeneron lëkurën.
 2. Është hidratues i lëkurës dhe ushqyes mjaft i mirë i saj.
 3. Vret kërpudhat që shkaktojnë probleme në lëkurë, alopecian (rënien e flokëve), psoriazën, ekzemat, dermatitet dhe infeksione të tjera.
 4. Kuron alergjitë.
 5. Është zbutës i lëkurës.
 6. Parandalon rrudhat dhe probleme të tjera të moshës.
 7. Kuron djegiet dhe çarjet e lëkurës.
 8. Është ushqyes për flokët.

PËR RRATHËT DHE QESKAT POSHTË SYVE

Aplikohet vaji i farës së zezë në këtë zonë delikate për të evituar qeskat poshtë syve, rrathët e errët, apo rrudhat. Lyeni gishtat me vajin e farës së zezë dhe masazhoni lehtë me gishta zonën e syve. Prisni derisa lëkura e syve ta thithë atë plotësisht.

PËR RËNIEN E FLOKËVE DHE THINJAT E PARAKOHSHME

Fërkohen rrënjët e flokëve me lëng limoni dhe lihen në këtë gjendje për rreth 15 minuta. Lahen flokët me sapun të farës së zezë dhe më pas masazhohet skalpi i kokës me vajin e farës së zezë.

Kjo terapi përsëritet 3-4 herë në javë për disa muaj rresht. Rezultatet do të jenë mjaft të mira dhe të dukshme.

MASKË FYTYRE

Këto maska i japin lëkurës së fytyrës shëndet, ndriçim, e furnizojnë me mikroelementë, e hidratojnë dhe e pastrojnë nga njollat dhe pikat e zeza si dhe i largojnë toksinat.

 1. Në një filxhan kafe, përzihen në mënyrë të barabartë vaji i farës së zezë dhe vaji i ullirit. E shtroni në fytyrë dhe e masazhoni lehtë fytyrën. Mbajeni për një orë. Pas një ore lajeni, fytyra do të jetë e pastër dhe e ndritshme. Rekomandohet që maska të bëhet 2-3 herë në javë.
 2. Lëngut të një kokrre limoni i shtohet edhe 5 pika vaji të farave të zeza. Kjo maskë përhapet në fytyrë duke e mbajtur për rreth 10 minuta dhe më pas shplahet fytyra me ujë të vakët. Maska rekomandohet të bëhet çdo mëngjes për një javë rresht (kurse më vonë sipas dëshirës).

KUJDESI NDAJ FLOKUT

Flokët lyhen 4 ditë në javë me vajin e farave të zeza. Ato bëhen më të fortë, më të trashë dhe rriten shpejt. Ky vaj u jep flokëve shkëlqim, butësi, rezistencë dhe u heq elektrizimin.

 PËR IRRITIMET E LËKURËS

Lajeni zonën e skuqur me ujë dhe sapun.Thajeni dhe fërkojeni me vajin e farës së zezë. Lëreni kështu nga mbasditja deri në mëngjesin tjetër.

PËRDORIMET E TJERA TERAPEUTIKE:

 1. PËR  HERNIEN DISKALE, DHIMBJET E MESIT DHE DHIMBJET E SHTYLLËS KURRIZORE
 • Në një enë me ujë të nxehtë, fusni një filxhan në të cilën i keni hedhur një lugë gjelle me vaj të farës së zezë (kujdes që vaji të mos përzihet me ujin). Pasi vaji i farës së zezë të jetë ngrohur në temperaturën 40-45 gradë C, i bëni masazh mesit dhe shtyllës kurrizore. Pasi e kemi lënë rreth gjysëm ore, vaji i farës së zezë është thithur nga lëkura. Kjo kurë zgjat deri në largimin përfundimtar të dhimbjeve. Efektet e saj janë të shpejta – brenda 4 ditësh.
 • Konsumohet 2 herë në ditë nga një lugë kafe vaji i farave të zeza.
 1. PËR ZGJERIMIN E ENËVE TË GJAKUT DHE ÇRREGULLIMEVE TË ZEMRËS

Një lugë kafe me vaj të farës së zezë e përzieni me ndonjë pije të nxehtë (qumësht, çajra, etj.) dhe konsumohet çdo mëngjes esëll. Kjo përzierje do të japë rezultate mjaft të mira për zgjerimin e enëve të gjakut dhe problemeve me zemrën, si aritminë, etj.

 1. PËR KOLESTEROLIN NË GJAK

15 minuta para mëngjesit dhe darkës, merret një lugë kafe me vaj të farës së zezë dhe hidhet në një gotë të mbushur përgjysmë me ujë të vakët dhe më pas shtohet një lugë gjelle me mjaltë. Përbërja konsumohet çdo ditë, deri në reduktimin e kolesterolit.

 1. PËR HIPERTENSIONIN
 • Në një gotë me lëng limoni të shtrydhur shtohet një lugë kafe me vaj të farës së zezë. Përbërja konsumohet 2 herë në ditë.
 • Në një pije të nxehtë (çaj, qumësht, etj.), shtohen 4-5 pika vaji të farës së zezë. Përbërja konsumohet 2 herë në ditë.
 • Ngrohet vaji i farës së zezë (sipas mënyrës së përshkruar në pikën 1) dhe pihet një lugë kafe në ditë. Eshtë e rekomandueshme që kura të shoqërohet me ngrënien esëll (përtypjen ose gëlltitjen me ujë) të dy thelpinjve hudhrash për rritjen e efektivitetit.

Kurat vazhdojnë deri në stabilizimin e tensionit të gjakut.

 1. PËR FORCIMIN E ZEMRËS

Në një xhezve kafe me ujë shtohet 4 pika lëng hudhre, 5 pika vaji të farës së zezë dhe një majë luge kafe piper të zi të bluar. Xhezven e vendosim mbi zjarr të lehtë, derisa të ziejë. Pas zierjes, përbërja pihet rregullisht dy herë në ditë pas buke (në mëngjes dhe mbrëmje).

 1. PËR DIABETIN
 • Në një gotë me lëng qitroje të shtrydhur, shtohen 3 pika vaji të farës së zezë. Përbërja pihet çdo ditë nga një gotë.
 • 15 minuta para mëngjesit dhe darkës, merret një lugë kafe me vaj të farës së zezë dhe hidhet në një gotë të mbushur përgjysmë me ujë të vakët dhe më pas shtohet edhe hidhet një lugë gjelle me mjaltë. Mbasi përzihet mirë, pihet për çdo ditë, duke u shoqëruar me një gotë çaj pelini. Kjo dozë gjithashtu, rekomandohet te përdoret për diabetikët sa herë që kanë rritje të sheqerit në gjak.
 1. PËR DHIMBJET E KOKËS DHE MARRAMENDJEN
 • Lyeni kokën me fajin e farave të zeza dhe i bëni masazh të lehtë për disa minuta. Nëse dhimbja e kokës është e lokalizuar, lyerja dhe masazhi duhet të përqëndrohen pikërisht aty. Pas disa masazhesh, rezultatet do të jenë të shpejta dhe te dukshme.
 • Në një filxhan me kos hedhim 5 pika vaji të farës së zezë. Përbërja pihet dy herë në ditë.
 • Në filxhan kafe shtoni një lugë gjelle me vaj ulliri dhe 10 pika me vaj të farës së zezë. Përbërja merret nëpërmjet hundës nga dy pika tri herë në ditë.
 1. PËR MIGRENËN

Lyhet pjesa e kokës në të cilën ndjeni dhimbje me vajin e farave të zeza dhe masazhohet lehtë deri sa lëkura ta thithë plotësisht. Përveç kësaj, 15 minuta para mëngjesit dhe darkës, në një filxhan me ujë të ngrohtë shtoni një lugë kafe me vaj të farës së zezë dhe një lugë gjelle me mjaltë. Pasi përbërja të përzihet mirë, pijeni.

Kura e mësipërme rekomandohet deri sa dhimbjet e migrenës të largohen.

 1. PËR DOBËSINË TRUPORE DHE LODHJEN E MENJËHERSHME DHE TË PAJUSTIFIKUAR
 • Në një gotë me lëng portokalli të shtrydhur shtohet 1 lugë kafe me vajin e farës së zezë. Kjo përbërje pihet për 10 ditë rresht pas buke në mëngjes. Ndryshimi pas kësaj kure do të jetë i konsiderueshëm.
 • Në një filxhan me ujë të vakur shtojmë 2 lugë gjelle mjaltë dhe 5 pika nga vaji i farës së zezë. Kjo tretësirë pihet tre herë në ditë.
 1. PËR PAGJUMËSINË

Një filxhani me qumësht të vakët dhe mjaltë i shtohet një lugë kafe me vaj të farës së zezë. Përbërja pihet rreth 30 minuta përpara se të shkoni për të fjetur.

 1. PËR EKZEMAT DHE LINË E LËKURËS

Rekomandohet masazhi i lëkurës në vendin e egzemës (ose lisë) me vaj të farës së zezë. Ngrohet vaji i farës së zezë (sipas mënyrës së përshkruar në pikën 1) dhe masazhohet lehtë lëkura  e sëmurë deri sa vaji të thithet plotësisht. Gjithashtu, përveç kësaj, rekomandohet pirja e mjaltit me vajin e farës së zezë. Në një filxhan kafe përzihen dy lugë mjaltë me  10 pika vaj të farës së zezë. Përbërja pihet disa herë gjatë ditës.

 1. PËR IMPOTENCËN DHE RËNIEN E DËSHIRËS SEKSUALE TEK MESHKUJT

Vaji i farës së zezë është afrodiziaku më i mirë për impotencën dhe shtimin e dëshirës seksuale tek meshkujt. Janë mjaft të rralla përbërësit e tjerë që mund të barazohen me të.

3-4 pika vaji të farës së zezë hidhen në një gotë me lëng (uje, çaj, lëngje frutash, etj.) dhe konsumohen çdo ditë. Rezultatet do të jenë të shpejta dhe të mëdha.

 1. PËR SHTIMIN E SPERMATOZOIDËVE

3-4 pika vaji të farës së zezë hidhen në një gotë me lëng (uje, çaj, lëngje frutash, etj.) dhe konsumohen çdo ditë.

 1. PËR INFEKSIONET URINARE DHE DJEGIET GJATË URINIMIT

Në një gotë me qumësht të nxehtë shtohen 2 lugë gjelle me mjaltë dhe 10 pika vaji të farës së zezë. Përbërja pihet gjatë ditës dhe vazhdon deri në eleminimin e sëmundjes.

 1. PËR ALERGJITË

Vaji i farës së zezë është jashtëzakonisht i efektshëm për alergjitë. Në një gotë me pije të çfarëdoshme (çaj, qumësht, mjaltë, kos, etj) shtohen 10 pika vaji të farës së zezë. Përbërja pihet gjatë ditës dhe vazhdon deri në eleminimin e alergjive.

 1. PËR REUMATIZMËN DHE DHIMBJET E KYÇEVE
 • Ngrohet vaji i farës së zezë (sipas mënyrës së përshkruar në pikën 1) dhe i bëni masazh vendit, i cili ka probleme me reumatizmën. Pasi e kemi lënë rreth gjysëm ore, vaji i farës së zezë është thithur nga lëkura. Kjo kurë zgjat deri në largimin përfundimtar të dhimbjeve.
 • Konsumohet 2 herë në ditë nga një lugë kafe vaji i farës së zezë.
 • Në një gotë me qumësht të ngrohtë shtohen 2 lugë gjelle me mjaltë dhe 7 pika me vaj të farave të zeza. Përbërja konsumohet 2 herë në ditë çdo mëngjes esëll dhe çdo mbrëmje përpara gjumit.
 1. PËR DHIMBJET MUSKULARE

Në një enë me ujë të nxehtë, fusni një filxhan në të cilën i keni hedhur një lugë gjelle me vaj të farës së zezë (kujdes që vaji të mos përzihet me ujin). Pasi vaji i farës së zezë të jetë ngrohur në temperaturën 40-45 gradë C, i bëni masazh vendit ku ndjeni dhimbje.

 1. PËR INFEKSIONET NE VESH, DHIMBJET E VESHIT DHE DËGJIMIN E DOBËT

Ngrohet vaji i farës së zezë në temperaturën e trupit (sipas mënyrës së përshkruar në pikën 1) dhe hidhen 2 pika në vesh çdo ditë. Nëse keni probleme me dëgjimin, kura bëhet tek të dy veshët.

 1. PËR ELEMINIMIN E ÇARJEVE TË LËKURËS GJATË DHE PAS SHTATZËNISË

Gjatë shtatëzanisë dhe pas saj, vaji i farës së zezë përdoret për ruajtje nga plasaritjet e lëkurës se gjoksit, të barkut dhe të kofshëve. Lyhen me të pjesët problematike dhe masazhohen lehtë.

 1. PËR GRIPIN DHE BLLOKIMIN E HUNDËVE

Ngrohet vaji i farës së zezë në temperaturën e trupit (sipas mënyrës së përshkruar në pikën 1) dhe hidhen nga 4 pika çdo ditë në secilën vrimë të hundës.

 1. PËR DHIMBJET E GRYKËVE

Rekomandohet bërja e gargareve me ujë të vakur në të cilën janë shtuar 5 pika të vajit të farës së zezë. Kjo terapi bëhet disa herë gjatë ditës, deri në shërimin e plotë të tyre.

 1. PËR MUNGESËN E OREKSIT

Në një gotë me qumësht të nxehtë shtohen 2 lugë gjelle mjaltë, 2 lugë gjalpë dhe 7 pika të vaji të farës së zezë. Përbërja përzihet mirë dhe lihet derisa të vaket. Më pas konsumohet 2 herë në ditë, në mëngjes esëll dhe gjysëm ore përpara fjetjes.

 1. PËR ÇRREGULLIMET E STOMAKUT

Në një filxhan me qumësht shtohet një lugë kafe me vaj i farës së zezë. Përzierja pihet 3 herë në ditë për 5 ditë me rradhë.

 1. PËR DJEGIET E STOMAKUT (URTHIN) DHE REFLUKSIN GASTRO-EZOFAGEAL

Në një filxhan me qumësht shtohet një lugë kafe me vaj i farës së zezë. Përbërja konsumohet sa herë që keni djegie stomaku ose refluks gastro-ezofageal (ndjenjë e nxjerrjes së ushqimit). Gjithashtu, në mungesë të qumështit, mund të konsumoni vetëm vajin.

 1. PËR DHIMBJET E STOMAKUT

Në një filxhan me qumësht të vakët, shtohet një majë luge kafe me kripë dhe 10 pika të vajit të farës së zezë. Kjo përbërje konsumohet sa herë keni dhimbje në stomak.

 1. PËR GASTRITIN DHE ULÇERËN E STOMAKUT

Në një filxhan kafe përzihen 2 lugë gjelle me mjaltë dhe 10 pika vaji të farës së zezë. Përbërja konsumohet gjatë ditës deri në largimin e gastritit dhe ulçerës.

 1. PËR PËRZIERJEN E STOMAKUT DHE TË VJELLAT
 • Në një filxhan me çaj nenexhiku, shtohet një lugë kafe me vaj të farës së zezë dhe një lugë kafe me karafil të bluar. Përzierja pihet 3 herë në ditë pas buke.
 • Në 100 ml uthull rrushi shtojmë 2 lugë kafe me sheqer dhe 5 pika vaji të farave të zeza. Përbërja e mësipërme konsumohet disa herë gjatë ditës.
 1. PËR DIARRENË

Në një filxhan kos shtohet një lugë kafe me vajin e farave të zeza. Përbërja konsumohet dy herë në ditë për 3 ditë rresht.

 1. PËR KAPSLLËKUN

Në një gotë me qumësht të nxehtë shtohen një lugë me vaj ulliri dhe 7 pika vaj i farës së zezë. Përbërja konsumohet rreth 30 minuta përpara gjumit. 

 1. PËR KRIMBAT NË APARATIN E TRETJES

Në një gotë me ujë të zier, shtohen 10 pika uthull dhe 5 pika vaji të farës së zezë. Pasi vaket, përbërja pihet për 7 ditë rresht. Nëse pas analizave krimbat nuk janë zhdukur plotësisht, kura fillon sërish nga e para.

 1. PËR ÇRREGULLIMET E TRETJES

Në një filxhan me qumësht, shtojmë një lugë kafe me vajin e farës së zezë dhe një lugë gjelle me mjaltë. Pasi përbërja të përzihet mirë, konsumohet esëll çdo mëngjes.

 1. PËR DIZANTERINË

Në një filxhan me kos shtohet 2 lugë gjelle me lëng limoni dhe 5 pika vaji të farës së zezë. Kjo përbërje konsumohet tri herë në ditë pas buke deri në largimin e sëmundjes.

 1. PËR BRONKITIN, ASTMËN DHE SËMUNDJET E TJERA TË MUSHKËRIVE
 • Një lugë gjelle me vaj i farës së zezë hidhet në një enë me ujë të valuar. Uji duhet të valohet vazhdimisht, deri sa të shterojë. Avulli i përftuar duhet të thithet nga i sëmuri, duke e mbajtur kokën mbi avull.
 • Në një filxhan me çaj trumze, shtohet një lugë kafe me vaj të farës së zezë. Përzierja pihet 2 herë në ditë në mëngjes dhe në mbrëmje.
 • Kundër astmës, mjaft efektive është kura e përbërë nga një filxhan çaji dhe një lugë kafe me vaj të farës së zezë. Kjo përbërje konsumohet dy herë në ditë (esëll dhe gjysëm ore përpara gjumit).
 • Në një gotë me ujë të vakët, shtojmë një lugë çaji me vaj të farës së zezë. Kjo përbërje konsumohet tre herë në ditë.
 • Mjaft me ndikim është dhe masazhi në gjoks me vaj të farës së zezë. Ngrohet vaji i farës së zezë në temperaturën e trupit (sipas mënyrës së përshkruar në pikën 1) dhe masazhohet gjoksi deri sa lëkura ta thithë plotëssht. Masazhi është i rekomandueshëm sidomos përpara gjumit.
 1. PËR SËMUNDJET E SYVE DHE DOBËSIVE TË SHIKIMIT

Gjysëm ore përpara se të shkoni për të fjetur, lyeni kapakët dhe pjesën rreth syve me vajin e farës së zezë.

Rekomandohet që kjo terapi të shoqërohet me pirjen e një përbërje, e cila përmban një gotë me lëng karrote të shtrydhur dhe një lugë kafe me vaj të farës së zezë.

Efektet janë të dukshme qysh në muajin e parë.

 1. PËR FORCIMIN E KUJTESËS DHE RRITJEN E VEPRIMTARISË SË TRURIT
 • Në 100 ml çaj nenexhiku shtojmë një lugë kafe me vaj të farës së zezë. Përbërja konsumohet çdo ditë pas buke për 15 ditë rresht. Pas kësaj, ju do të ndiheni më i kthjellët dhe me kujtesë të përmirësuar.
 • Në një xhezve me 120 ml ujë ziejmë 10 gr borzilok të thatë. Këtij çaji i shtojmë 10 pika të vajit të farës së zezë dhe një lugë gjelle me mjaltë. Përbërja pihet 2 herë në ditë (mëngjes, darkë). Pas kësaj, ndryshimi do të jetë i konsiderueshëm.
 1. PËR GURË NË VESHKA, TËMTH DHE KANALET URINARE
 • 250 gr fara të zeza të bluara përzihen me 250 gr mjaltë nga farat e zeza. Në një filxhan me ujë të ngrohtë shtojmë dy lugë gjelle nga kjo përzierje dhe një lugë çaji të vajit të farave të zeza. Pasi përzihet mirë, përbërja pihet çdo ditë në mëngjes për një muaj rresht.
 • Për gurët në veshka, çdo mëngjes konsumohet 10 pika të vajit të farës së zezë.
 • Për gurët në veshka rekomandohet konsumimi i një tretësire, e cila përmban një filxhan kafe me ujë të zier, një lugë gjelle me mjaltë, një limon i shtrydhur dhe 10 pika të vajit të farës së zezë.
 1. PËR URINIMIN E PAKËT

Pasi zihen 30 gr mustaqe misri në 150 ml ujë, i shtohen edhe 10 pika vaji të farës së zezë. Përbërja konsumohet 3 herë në ditë dhe vazhdon deri në shërimin e plotë të sëmundjes.

 1. PËR ZMADHIMIN E SHPRETKËS

Përziejmë lëngun e karrotave të shtrydhura me vajin e farës së zezë në raportin 1:1. Nga kjo përbërje, konsumohet një lugë gjelle esëll çdo mëngjes deri në shërimin e sëmundjes.

 1. PËR QETËSIMIN E SISTEMIT NERVOR DHE ULJEN E STRESIT

 

 • Hidhen disa pika në një filxhan me kafe dhe pihet. Kafja e përzier me vajin e farës së zezë qetëson sistemin nervor, duke krijuar një gjendje të përgjithshme qetësie.

Kjo kurë përdoret sa herë e ndjeni veten nën stres dhe tension.

 •  Në një filxhan me ujë të vakur shtoni 2 lugë gjelle mjaltë dhe 5 pika nga vaji i farës së zezë. Kjo tretësirë pihet tre herë në ditë.
 1. PËR MENINGJITIN

Përzieni lëngun e një limoni me 10 pika vaji të farave të zeza. Kjo përbërje konsumohet dy herë gjatë ditës.

 1. PËR GJAKDERDHJEN NGA HUNDËT

Digjet një letër e pastër dhe hiri i saj përzihet me disa pika vaj të farave të zeza. Përbërja vendoset në hundë.

 1. PËR VERDHËZËN

Në një gotë me ujë të vakët, hidhen 25 gr gjethe kënaje dhe lihet gjatë gjithë natës. Në mëngjes, filtrohet uji dhe i shtohet një lugë gjelle mjaltë dhe 10 pika vaji të farës së zezë. Përbërja konsumohet esëll në mëngjes për 15 ditë rresht. Nëse është e nevojshme, kohëzgjatja e kurës mund të rritet.

 1. PËR HEMOROIDET

Përzihet vaji i farës se zezë me vaj ulliri në raportin 1:1 çdo ditë konsumohen 3 lugë gjelle (në mëngjes, drekë dhe darkë) për një periudhë 10 ditore.

 1. PËR PARANDALIMIN E TUMOREVE

Në një gotë me lëng karrotash të shtrydhura shtojmë një lugë çaji vaj të farës së zezë. Përzierja konsumohet dy herë në ditë, në mëngjes dhe në mbrëmje. Kjo përbërje parandalon formimin e tumoreve beninje dhe malinje.

SERUM PËR RRITJEN DHE RIGJENERIMIN E FLOKËVE TË DËMTUAR

Produktet për kujdesin e flokëve dhe si dhe ato të kujdesit personal përmbajnë një mori praktikisht të pafund të përbërësve, dhe në mesin e tyre, zakonisht janë toksina dhe kimikate të dëmshme. Jo vetëm kaq, por ato gjithashtu mund të jenë tepër të shtrenjta.

Është krijuar ideja që silikoni i mban flokët të butë dhe të shëndetshëm, por  në fakt krijon shumë probleme të tjera. Silikoni në fakt mbështjell fijet e flokëve, duke penguar ushqimin e tyre dhe bllokuar folikulat. Madje flokët krijojne një varësi ndaj silikonit, veçanërisht ndaj mbështjelljes sintetike të tij, i cili pengon sekretimin e zbutësve natyralë nga skalpi.

Sigurisht, që  nuk është aspak e lehtë të  kesh një flokë të gjatë, të shëndetshëm dhe me shkëlqim. Duhen marrë parasysh edhe faktorët mjedisorë, dieta jonë ushqimore, shampot që ne përdorim,  nxehtësia, etj. Të gjithë këta faktorë i bëjnë njerëzit të mendojnë që të kesh flokë të bukur është e pamundur.


Por si mund të keni flokë të gjatë dhe të shëndetshëm pa përdorur substanca potencialisht të rrezikshme për flokun dhe shëndetin në tërësi?

Natyrisht, që duhet të përdoren produktet e përshtatshme për flokun.

Duke njohur dobishmërinë e vajrave natyrorë, mund të krijoni produktet tuaja të flokëve, në mënyrë më të thjeshtë dhe efikase, duke kursyer kohë dhe para.

Më poshtë do të listojmë në mënyrë specifike  efektet e disa vajrave, si dhe përfitimet maksimale që do të arrini prej tyre.

VAJ KOKOSI EXTRA VIRGIN

Vaji i Kokosit cilësohet si një nga frutat më të nxehta  sot ne treg. Përfitimet e këtij fruti tropikal janë të gjithanshme, duke pasur vlera të shkëlqyera ushqimore dhe një gamë të gjerë  mënyrash përdorimi  kur bëhet fjalë për kujdesin personal dhe bukurinë.
Nëse përdoret si një përbërës gatimi ose si një locion, vaji i kokosit ofron aplikime të shumta dhe të dobishme. Për trajtime bukurie, shumë ekspertë rekomandojnë përdorimin e vajit të kokosit.
Vaj i kokosit ka gjithashtu një sasi të madhe të acidit kaprilik dhe kaprik, të cilët ndihmojnë për të ushtruar një veprim edhe më të fuqishëm antioksidues. Kjo e bën atë ideal për t'u përdorur veçanërisht në flokë të thatë dhe të dëmtuar.

Vaj kokosit është  gjithashtu i njohur për të ndihmuar në përmirësimin e shëndetit të skalpit, për të luftuar infeksionet dhe kërpudhat, për të stimuluar rritjen e flokëve, duke depërtuar thellë në folikula, duke i ushqyer dhe shtuar volumin dhe shkëlqimin.

 VAJ ESENCIAL YLANG YLANG

Vaji esencial Ylang ylang përftohet nga petalet e  luleve të pemës tropikale ylang-ylang, dhe është përdorur prej shekujsh, falë efektit natyral që jep në trashjen e flokut . Ndihmon në balancimin e prodhimit të yndyrës për të gjitha llojet e lëkurës, dhe kur përdoret në flokë, stimulon rritjen e tyre.
Ky vaj ka gjithashtu  një efekt balancues në prodhimin e yndyrës së skalpit, ndihmon në riparimin e majave dyshe të flokut, ndihmon në përmirësimin e paraqitjes së flokut duke e bërë atë të shkëlqejë dhe të parandalojë ngatërrimin e tyre, si dhe zbokthin.


VAJ ESENCIAL ROSMARINE

 Rosmarina  është një bimë aromatike e përdorur zakonisht në gatim, por gjithashtu ofron përfitime të konsiderueshme për flokët, duke përfshirë aftësinë për të stimuluar rritjen. Shumë njerëz e përdorin në mënyrë efektive për parandalimin e rënies së flokut, për ngadalësimin e thinjave dhe trajtimin e  zbokthit  të thatë.

Rozmarina është gjithashtu një antioksidant i fuqishëm. Sipas një studimi në vitin 2012, i botuar në Journal Ndërkombëtare të Bioteknologjisë, zbuloi se rozmarina kishte vlera më të larta antibakteriale dhe anti-inflamatore kur krahasohej me bimë të tjera me origjinë të ngjashme si  trumza, mentja dhe borziloku. Antioksidantët në vajin esencial të rozmarinës ndihmojnë për të luftuar radikalet e lira që shkaktohen nga një numër faktorësh, përfshirë ndotjen dhe përdorimin e produkteve kimike.
Këto përbërës janë ato që e bëjnë atë aq të dobishëm për parandalimin e humbjes së flokëve dhe kontribuojnë në rritjen më të shpejtë të tyre. Kur aplikohet në lëkurën e kokës, rrit qarkullimin e gjakut, duke sjellë lëndë ushqyese në folikulat e flokëve - kur folikulat marrin një sasi më të madhe të gjakut të pasur me lëndë ushqyese, inkurajojnë flokë më të shëndetshëm dhe më të gjatë. 

 

VAJ  ESENCIAL  LIVANDO

Livando nuk ka vetëm një aromë relaksuese, të ëmbël, të butë, qetësuese dhe të mrekullueshme për flokët dhe kokën. Është e njohur për të ndihmuar në përmirësimin e qarkullimit të gjakut, për të parandaluar humbjen e flokëve dhe për të nxitur rritjen e flokëve. Ndihmon lëkurën e kokës  për të balancuar prodhimin e sebumit, e cila është veçanërisht i rëndësishëm për ata që kanë tendencë të kenë lëkurë të kombinuar, të tilla si lëkurë me vaj pranë ballit dhe mbrapa të kokës dhe zona të thata gjetkë. Gjithashtu, ky vaj ofron veprim të fuqishëm antiseptik dhe antimikrobik, dhe ndihmon në kontrollin e zbokthit dhe madje edhe për të luftuar infeksionet fungale ose bakteriale në lëkurën e kokës. 

PËRBËRËSIT:

4 lugë gjelle Vaj kokosi (Klikoni këtu)

5 pika vaj esencial Ylang Ylang (Klikoni këtu)

4 pika vaj esencial Rozmarine (Klikoni këtu)

5 pika vaj esencial Livando (Klikoni këtu ose këtu

 

Aplikoni një sasi në flokë pak të lagur, masazhojeni skalpin për 2-3 min. Mbajeni maskën rreth dy orë, dhe më pas lani kokën me shampo bimore (Klikoni këtu)

Këtë procedurë mund ta përsërisni 2-3 herë në javë.

 

ÇFARË JU NDODH KUR HANI NJË LUGË VAJ KOKOSI ÇDO DITË?

 

Nëse nuk e keni provuar ende, duhet ta provoni! Të konsumosh 1-2 lugë gjelle me vaj kokosi çdo ditë, është shumë dobiprurëse. Në fakt, të përfitimet për shëndetin janë të shumta. Dhe mbi të gjitha, ka pafund studime shkencore që e kanë vërtetuar.

Lista e përfitimeve të shëndetit kur hani një lugë vaj kokosi në ditë është shumë e gjatë, por më poshtë po ju rendisim 23 arsyet kryesore pse duhet ta përfshini vajin e kokosit në menunë e përditshme, të cilat mund të ndryshojnë jetën tuaj.

 Nuk ju mbetet gjë tjetër veçse të rrëmbeni një lugë, dhe të “zhysni“ kokën në të.

 1. VAJI I KOKOSIT JU NDIHMON TË DOBËSOHENI

Nëse po përpiqeni të humbisni kilet e tepërta, vaji i kokosit do ju ndihmojë të përshpejtoni rënien e peshës. Konsumimi i vajit të kokosit rrit metabolizmin, duke ju dhënë më shumë energji gjatë ditës. Ky vaj i jep trupit një energji  të qëndrueshme, që ju bën të këni më pak oreks dhe të ndiheni të ngopur.

Vaji i kokosit ndihmon në tretje dhe rrit aftësinë e organizmit për të përthithur nutrientët nga ushqimet që konsumoni.

Për më tepër, konsumimi i vajit të kokosit ndihmon në balancimin hormonal. Kjo do të thotë më pak „“stres hormonal“ i cili shkakton depozitimin e yndyrnave, veçanërisht rreth belit.

 

 1. RRIT AFTËSINË PËR TË SHTUAR MUSKUJT

Përveçse ndihmon në humbjen e peshës, vaji i kokosit jep një energji që zgjat. Si rrjedhim, konsumimi i një luge gjelle me vaj kokosi para stërvitjes ju ndihmon të rrisni vështirësinë e ushtrimeve.

Jo vetëm do të përjetoni një rritje të rezistencës, por do të keni një qarkullim gjaku më të mirë në muskuj.

Është një kombinim fitues!

 

 1. HEQ DËSHIRËN PËR USHQIMET E PASHËNDETSHME

Kufizimi i ushqimeve të "pashëndetshme" nuk ju ndihmon vetëm të humbni peshë, por  gjithashtu përmirëson shumë aspekte të tjera të shëndetit tuaj.

Kufizimi i këtyre ushqimeve sjell stabilizimin e nivelit të sheqerit në gjak, tensionit të gjakut dhe kolesterolin, prodhim të shëndetshëm të hormoneve, funksionimin më efikas i mëlçisë dhe veshkave, aftësi të përmirësuara mendore, dhe një paraqitje më e bukur.

Siç e thamë më sipër, konsumimi i vajit të arrës së kokosit ndihmon në frenimin natyral të dëshirës për të konsumuar ushqimet e dëmshme. Ky vaj e bën këtë duke përmirësuar tretjen dhe thithjen e lëndëve ushqyese, si dhe duke rritur metabolizmin dhe nivelet e energjisë.

 

 1. PËRMIRËSON TRETJEN

Ne kemi përmendur tashmë se konsumimi i vajit të kokosit është një mënyrë e shkëlqyer për të përmirësuar tretjen tuaj. Ky efekt ndodh për disa arsye.

Së pari, vaji i kokosit ndihmon në eleminimin e tepërt të baktereve të dëmshme dhe mikrobeve të tjera që mund të jenë të pranishme në traktin tuaj tretës. Këto mikroorganizma parazitare janë shkaku kryesor i tretjes së keqe - një gjendje që mund të dëmtojë seriozisht shumë aspekte të tjera të shëndetit tuaj.

Për më tepër, vaji i kokosit lehtëson përthithjen më të mirë të vitaminave dhe mineraleve nga ushqimet e tjera që hani. Disa shembuj të dukshëm janë kalciumi dhe magnezi, si dhe vitaminat A dhe E të tretshme në yndyrë.

Konsumimi i vajit të kokosit, gjithashtu zvogëlon inflamacionin në zorrë, i cili mund të shkaktohet nga intoleranca ndaj disa ushqimeve ose nga problemet e tjera dietike. Nëse nuk trajtohet, ky inflamacion mund të çojë në çrregullime më serioze të tretjes siç janë mangësitë nutricionale ose Sindroma e Përshkueshmërisë së Zorrëve.

 

 1. REDUKTON OREKSIN

Për shkak se përmirëson tretjen dhe balancon nivelin e sheqerit në gjak, konsumimi i vajit të kokosit ndihmon në rregullimin e oreksit. Ky vaj jep energji të përqëndruar e cila është e lehtë për trupin ta përdorë dhe të tresë ushqimet. Kështu që, ju do të ndiheni më të ngopur dhe nuk do keni nevojë të hani shpesh.

 

 1. PËRMIRËSON KUJTESËN DHE PËRQËNDRIMIN

Të hash një lugë gjelle me vaj kokosi sapo ngrihesh në mëngjes, jo vetëm që përshpejton metabolizmin, por është një mënyrë e shkëlqyer për të zgjuar trurin. Për më tepër, përdorimi rregullisht i këtij vaji në dietën tuaj, përmirëson memorjen. Kjo ndodh për shkak të triglicerideve me zinxhir mesatar (MCTs), të cilat përbëjnë mbi gjysmën e acideve yndyrore esenciale në përmbajtjen e vajit të kokosit. MCTs i jep trupit një energji lehtësisht të përdorshme për trurin dhe gjithë trupin.

Si rezultat, përftohet një aftësi njohëse dhe memorje më e mirë, në terma afatshkurtër dhe afatgjatë.

 

 1. NDIHMON KUNDËR SËMUNDJEVE NEURO-DEGJENERATIVE

Për shkak të efekteve pozitive për trurin, vaji i kokosit ndihmon në shmangien e sëmundjeve neuro-degjenerative si Alzhaimer.

Ky vaj ushqen trurin me “karburant” alternativ – me përbërës të njohur si ketone të cilat prodhohen në trupin tonë kur konsumojmë vaj kokosi. Këto ketone janë lehtësisht të përdorshme nga qelizat e trurit të cilat kanë humbur aftësinë për të përpunuar glukozën, një nga shkaqet kryesore të Alzhaimerit.

Shumë sëmundje neuro-degjenerative zhvillohen ngadalë në kohë dhe bëhen të dukshme në moshë të madhe. Kështu që, të konsumosh vaj kokosi çdo ditë, shmang problemet e së ardhmes.

 

 1. NDIHMON NË PARANDALIMIN E INFEKSIONEVE URINARE

Shumë njerëz nuk pinë ujë mjaftueshëm. Kjo sjell një gjendje dehidratimi konstant i cili shpesh shkakton infeksione bakteriale në rrugët urinare (e njohur si UTI).

Natyrisht, këshilla kryesore është: Pini sa më shumë ujë! Por, të konsumoni vaj kokosi, është një nga trajtimet natyrale më efektive për të parandaluar apo trajtuar UTI.

Vaji i kokosit është një nga “antibiotikët” natyralë më të fuqishëm. MCTs të cilat janë përbërësit kryesorë të këtij vaji, depërtojnë dhe shkrijnë murin qelizor të bakterieve të dëmshme, duke i zhdukur ato.

 

 1. VRET BAKTERET QË SHKAKTOJNË ERËN E KEQE TË GOJËS

Era e keqe e gojës shkaktohet më së shumti nga bakteriet që ndodhen në gojë. Për shkak të vetive anti-mikrobiale, ky vaj është ideal për një frymë të freskët dhe pa erë.

Për të maksimizuar efektin e vajit të kokosit për erën e gojës, ju këshillojmë të përzieni në gojë një lugë gjelle me vaj kokosi për rreth 30 sekonda. Më pas, mund ta pështyni, ose ta gëlltisni.

 

 1. ZBARDH DHËMBËT NË MËNYRË NATYRALE

Disa nga bakteret e këqija që shkaktojnë erën e keqe të gojës lëshojnë një lëndë ngjitëse e cila mbivendoset në dhëmbë. Këto pllakëza bakteriale bëjnë që ushqimi të ngjitet në sipërfaqen e dhëmbëve, duke i ndryshuar ngjyrën.

Kur ju përdorni vaj kokosi për të eleminuar bakteriet, ju gjithashtu reduktoni krijimin e pllakëzave në gojë dhe parandaloni zverdhjen e dhëmbëve. Për më tepër, jeni në rrugën e duhur për dhëmbë më të bardhë dhe me shkëlqim.

  

 1. USHQEN DHE ZBUT BUZËT

Kur ju hani një lugë vaji kokosi direkt nga vazo, ju mbështesni buzët mbi lugën me vaj. Ky veprim bën që buzët tuaja të ushqehen dhe zbuten. Edhe nëse i keni buzët e thata, vaji i kokosit do i bëjë të buta dhe me shkëlqim

 

 1. NDIHMON KUNDËR THARJES SË GOJËS

Të pish shumë ujë për një kohë të shkurtër, nuk do ju shpëtojë nga tharja e gojës aq shpejt sa mendoni. Tek e fundit, nuk është kjo zgjidhja.  Gjithsesi, nëse keni gojën e thatë, fillimisht pini një gotë ujë, për të filluar procesin e rihidratimit. Më pas, merrni një lugë gjelle me vaj kokosi. Përziejeni në gojë dhe në fyt dhe do shikoni menjëherë efektet; nuk do keni më gojë të thatë.

Vazhdoni të pini rreth 100 ml ujë çdo 30 minuta deri sa trupi juaj të rihidratohet.

 

 1. ZBUT FYTIN E THARË DHE TË ACARUAR

Mund të veproni në të njëjtën mënyrë si me gojën e thatë: pini një gotë ujë dhe më pas një lugë vaj kokosi. Vetitë anti inflamatore të vajit të kokosit do të ndihmojnë në zbutjen e fytit dhe uljen e enjtjes dhe irritimit të tij.

Mbani mend: për rihidratimin e trupit, duhet të pini nga pak ujë herë pas here.

Mund të pini dhe më tepër në të njëjtën kohë dhe më shpesh, por ndonjëherë sasia e tepërt e ujit mund t’ju japë shqetësime në stomak.

 

 1. MBRON MËLÇINË DHE PANKREASIN

Siç e thamë më parë, trigliceridet me zinxhir të mesëm (MCTs) sillen ndryshe nga yndyrnat e ngopura me zinxhir të gjatë. Pjesa më e madhe e yndyrnave të ngopura shkatërrohen në zorrë para se të shkojnë në gjak për tu përdorur si energji; MCTs në vajin e kokosit përthithen totalisht dhe dërgohen direkt në mëlçi. Mëlçia  i transformon lehtësisht këto yndyrna në energji, duke ulur ngarkesën e saj të punës.

Për më tepër, për shkak se mëlçia i transformon menjëherë MCTs në energi, konsumimi i vajit të kokosit redukton depozitimin e yndyrnave brenda dhe përreth mëlçisë.

Pankreasi, i cili punon “krahë për krahë” me mëlçinë, ka përfitime të shumta nga vaji i kokosit. Një nga funksionet kryesore të pankreasit është të prodhojë enzima që shërbejnë për të transformuar acidet yndyrore në energji të dobishme. Meqënëse MCTs nuk shkatërrohen nga zorrët, por kthehen në energji, të konsumosh vaj kokosi, e mban pankreasin të shëndetshëm dhe nuk e sforcon.

 

 1. NDIHMON NË PARANDALIMIN E REZISTENCËS NDAJ INSULINËS

Rezistenca ndaj insulinës (pararendësja e Diabetit të tipit II) ndodh kur gjaku qarkullon vazhdimisht me përqëndrim të madh të glukozës. Kjo tepricë glukoze sinjalizon pankreasin të rrisë prodhimin e insulinës, hormoni përgjegës për stabilizimin e nivelit të glukozës në gjak.

Mbiprodhimi i insulinës në gjak i bën qelizat në të gjithë trupin të pandjeshme ndaj prezencës së këtij hormoni jetësor.

Por si e parandalon vaji i kokosit rezistencën ndaj insulinës? Përsëri, është prezenca e triglicerideve me zinxhir të mesëm MCTs – ose më saktësisht, ketonet të cilat prodhohen nga trupi kur konsumon vaj kokosi, që ndihmojnë. Ketonet janë anti-glukozë. Ato japin të njëjtën energji në qelizat tona, por nuk kërkojnë insulinë për ta bërë këtë. Sa më pak insulinë të na duhet në trup, aq më të mbrojtur jemi ndaj rezistencës ndaj isulinës.

 

 1. PËRMIRËSON SHËNDETIN KARDIOVASKULAR

Acidi laurik, përbërësi kryesor i MCT te vaji i kokosit, është i njohur për aftësinë natyrale për të rritur kolesterolin e mirë HDL. Ai ndikon gjithashtu në trasformimin e kolesterolit të keq LDL në kolesterol të mirë. Sa më tepër të rritet raporti i kolesterolit të mirë me të keq, aq më shumë përmirësohet shëndeti kardiovaskular, ulet rreziku i problemeve të zemrës. Për më tepër, vaji extra virgin i kokosit (i cili është i vetmi që duhet të konsumoni), është plot me antioksidantë i cili parandalon dëmtimin oksidativ të arterieve. Ky vaj redukton krijimin e pllakave arteriale , kalcifikimeve dhe bllokimeve që çojnë në aterosklerozë dhe shkaktojnë atake kardiake.

 

 1. NDIHMON TRAJTIMIN DHE SHËRIMIN E ARTRITIT

Të hash vaj kokosi “shqeto” ndihmon në trajtimin dhe shërimin e artritit. Kjo vjen për shkak të vetive shumë të fuqishme anti inflamatore të acideve yndyrore që gjenden në këtë vaj.

Gjithashtu, vaji i kokosit rrit përthithjen e yndyrnave të tretshme, vitaminës A dhe E, po ashtu dhe të mineraleve si kalciumi dhe mangezi; të gjitha këto ndikojnë për kocka më të forta dhe kyçe më të shëndetshme dhe fleksibël.

 

 1. PENGON RRITJEN E QELIZAVE KANCEROGJENE

Kur ne konsumojmë vaj kokosi, trupi ynë prodhon  lëndë kimike të quajtura ketone.  Këto ketone i japin energji qelizave të shëndetshme kudo në organizëm, dhe anashkalojnë furnizimin e qelizave kanceroze. Pa këtë energji, këto qeliza të rrezikshme nuk mund të ushqehen dhe të shumohen.

Jo vetëm kjo, por vaji i kokosit është në gjendje të vrasë Helicobacter Pylori, bakteri që shakton ulçerën e stomakut dhe që ndonjëherë çon deri në kancer të stomakut.

 

 1. MUND TË REDUKTOJË FREKUENCËN E KRIZAVE

Rritja e prodhimit të ketoneve nga trupi ynë kur ne kunsumojmë vaj kokosi, ka një tjetër efekt të çmuar. Ketonet janë të njohura për uljen e konsiderueshme të frekuencës së krizave të shkaktuara nga medikamentet kundër epilepsisë të fëmijët. Ky efekt arrihet nëpërmjet vajit të kokosit si pjesë e dietës ketogjenike.

 

 1. RRIT PRODHIMIN E HORMONEVE

Për të sintetizuar prodhimin e hormoneve të shëndetshme, trupi ynë ka nevojë për disa lloje acidesh yndyrore - pjesa më e madhe e të cilave gjenden te vaji i kokosit.

Të konsumosh një lugë gjelle në ditë me vaj kokosi, ndikon dukshëm në prodhimin hormonal. Ju do ti ndjeni rezultatet në reduktimin e stresit, gjumë më të mirë, më shumë energji dhe mbi të gjitha një ndjenjë të shtuar mirëqenie dhe rehatie.

 

 1. PËRMIRËSON AROMËN E TRUPIT

Aroma e trupit shkaktohet nga një kombinim faktorësh të ndryshëm. Disa nga këta faktorë përfshijnë: dietën e varfër, stresin dhe çrregullime të ndryshme hormonale, mbipopullim bakterial, dhe rritje të toksinave për shkak të nënfunksionit të mëlçisë dhe pankreasit.

Duke qenë se vaji i kokosit ka ndikim shumë të madh në këto aspekte, konsumimi i përditshëm i tij, bën që trupi të ketë aromë më të mirë.

 

 1. PËRMIRËSON LËKURËN, FLOKËT DHE THONJTË

Vaji i kokosit ka veti të shkëlqyera për të përmirësuar shëndetin e lëkurës, flokëve dhe thonjve.

Acidet yndyrore natyrore, prezente në vajin e kokosit, ushqejnë dhe zbusin nga brenda jashtë. Jo vetëm kjo, por këto yndyrna rrisin aftësinë e trupit për të përthithur vitaminën A dhe E, të cilat janë thelbësore për shëndetin lëkurës, flokëve dhe thonjve.

 

 1. USHQEN DHE JEP SHKËLQIM GËZOFIT TË KAFSHËVE SHTËPIAKE

 

Pasi kemi folur me detaje për përfitimet e vajit të kokosit për njeriun, le të përmendim që ky vaj është mjaft i vlefshëm dhe për kafshët.

Lyerja e gëzofit të maceve apo qenve, ndihmon në zgjidhjen e problemeve si dermatiti, kruarjet, alergjitë, dhe ndihmon në përmirësimin e shëndetit të lëkurës te kafshët shtëpiake.

Provojeni të lyeni gëzofin e kafshëve shtëpiake, dhe do të shikoni që do behet më i butë, me shkëlqim dhe do mbajë erë më të mirë. Vaji i kokosit ndihmon në shërimin e plagëve në lëkurë, lëkurës së thatë, pickimeve dhe çarjeve, si dhe parandalon apo trajton infeksionet mykotike dhe fungale.

Vaji i kokosit i mbron kafshët shtëpiake nga pleshtat, rriqet dhe parazitët e tjerë.

Studimet kanë treguar se vaji i kokosit është shumë i përshtatshëm dhe si ushqim për kafshët, madje dhe kur është përdorur në sasi të mëdha. I vetmi efekt negativ që mund të ndodhë nga doza e tepërt është diarre e mundshme.

Çfarë vaj kokosi duhet të blini për ushqim?

Kur të blini vajin e kokosit, është shumë e rëndësishme të që të jetë Extra Virgin, i presuar në të ftohtë, për përdorim ushqimor dhe të ketë çertifikim Bio-Organik për produktet ushqimore. Çertifikimi Organik është jep siguri të plotë që vaji është prodhuar nga arrë kokosi e patrajtuar me kimikate, pesticide kimike dhe nuk është OMGJ.

 

10 përdorime dhe përfitimet e jashtëzakonshme të vajit të avokados për flokët tuaj

10 përdorime dhe përfitimet e jashtëzakonshme të vajit të avokados për flokët tuaj 

Ju mund ta keni përdorur vajin e avokados si një ushqyes dhe rigjenerues të jashtëzakonshëm të lëkurës së thatë, por a e keni provuar vajin e avokados për flokët? Përdorimi i vajit të avokados në rutinën tuaj të përditshme të kujdesit për flokët është një mënyrë e pagabueshme për të zvogëluar thatësinë dhe dëmtimin e flokut dhe për të përmirësuar strukturën e tij, pavarësisht tipit të flokut tuaj.

A është koha ta konsideroni vajin e avokados si vajin tuaj të ri për flokët?

Përfitimet shëndetësore

Vaji i avokados përftohet nga presimi i tulit të brendshëm të një fruti avokado. Siç mund ta dini tashmë, avokado dhe vaji i tij janë të pasura me lëndë ushqyese të dobishme që përmirësojnë shëndetin tuaj.

A është i mirë vaji i avokados për flokët tuaj? Vaji i avokados është një burim i pasur i acideve yndyrore thelbësore duke përfshirë acidin oleik, një acid yndyror omega-9 i pangopur, si dhe acid linoleik, dhe një acid yndyror omega-6 i pangopur.

Përmbajtja e acidit yndyror në vajin e avokados është një nga arsyet kryesore pse ky vaj mund të bëjë kaq shumë për të përmirësuar skalpin e thatë dhe flokët. Ky vaj rigjeneron dhe forcon flokët natyrshëm, duke i bërë më të shëndetshëm dhe të shkëlqyeshëm.

Le të shohim nga afër përfitimet e shumta të vajit të avokados për flokët:

 1. Mbron flokët nga dëmtimi

Sipas një punimi shkencor të botuar në 2015, “Vajrat luajnë një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e flokëve nga dëmtimi. Disa vajra mund të depërtojnë në flokë dhe të zvogëlojnë sasinë e ujit të thithur… Përdorimi i vajit në mënyrë të rregullt mund të përmirësojë vajosjen e boshtit të fijes, dhe të ndihmojë në parandalimin e këputjes së flokëve.”

Një nga përfitimet kryesore të vajit të avokados për flokët, është aftësia e tij për të mbështjellë flokët me ushqim të pasur me acid yndyror, dhe për ta mbrojtur atë nga dëmtimi. Shkaqet e zakonshme të dëmtimit të flokëve përfshijnë ekspozimin në diell, uji i detit ose klori në ujin e çezmës. Para se të shkoni në plazh ose pishinë, duhet të konsideroni përdorimin e vajit të avokados në flokë, për të parandaluar dëmtimin dhe tharjen e flokut në këto mjedise.

Një shkak tjetër shumë i zakonshëm i dëmtimit të flokut, është përdorimi i mjeteve të nxehta për flokët, të tilla si, tharëse flokësh ose piastër. Aplikimi vajit të avokados në flokë përpara se të përdorni këto mjete, mund të veprojë si një mbrojtës natyral i nxehtësisë.

Trajtimet e ngjyrosjes së flokëve mund të jenë edhe një burim tjetër i dëmtimit. Përdorimi i vajit të avokados si një kondicioner ose maskë për flokët pas trajtimit, mund të ndihmojë shumë në parandalimin e flokëve të thatë dhe të brishtë si rezultat i dekolorimit ose ngjyrosjes.

 1. Ndihmon në rritjen e flokëve

Vaji i avocados është një vaj i pasur me lëndë ushqyese, që mund të ndihmojë në rritjen e shëndetit të flokëve kur përdoret së brendshmi ose lokalisht.

Mund të funksionojë gjithashtu si një ndihmë natyrale për rritjen e flokëve kur përdoret si vaj bazë për vajrat esencialë si vaji esencial i rozmarinës dhe vaji esencial i mentes, të cilët janë mjaft efektivë për parandalimin e rënies së flokëve dhe nxitjen e rritjes së tyre.

Ju gjithashtu mund të kombinoni më shumë se një vaj bazë me vajra esencialë të ndryshëm si një trajtim në kushtet e shtëpisë, për rrallimin e flokëve. Për shembull, mund të përzieni vajra esencialë të rozmarinës dhe mentes me vaj karrote dhe vaj avokado për rritjen e flokëve.

 1. Eleminon ngatërrimin dhe nyjet e flokëve

Asnjëherë nuk është kënaqësi kur flokët ngatërrohen. Ky mund të jetë veçanërisht një problem për fëmijët që nuk duan të lajnë flokët, por zakonisht prek edhe të rriturit.

Flokët e hollë mund të ngatërrohen shumë lehtë. Kushtet e motit të tilla si një ditë me erë gjithashtu mund të bëjë flokët nyje. Flokët e thatë gjithashtu, janë të prirur të bëhen nyje dhe ngatërrohen.

Vendosja e një sasie të vogël të vajit të avokados në flokë përpara se ti krihni, mund të ndihmojë në mbajtjen e tij të hidratuar dhe pa nyje.

 1. Përmirëson zbokthin

Zbokthi është një çrregullim i lëkurës që prek skalpin dhe rezulton në daljen e tepërt të copëzave të lëkurës së vdekur nga skalpi. Pasja e një lëkure shumë të thatë ose shumë të yndyrshme mund të kontribuojë në këtë shqetësim të përbashkët.

Përdorimi i një vaji natyral si avokado mund të ndihmojë në të dy situatat. Nëse lëkura është shumë e thatë, vaji i avokados siguron hidratim të pasur me lëndë ushqyese, ose nëse lëkura është shumë e yndyrshme, aplikimi i vajit mund të sinjalizojë gjëndrat vajore të lëkurës që nuk kanë nevojë të prodhojnë kaq shumë vaj.

Për të përmirësuar ose parandaluar një skuqje dhe kruarje  të skalpit të thatë dhe me zbokth, mund të masazhoni rregullisht skalpin vajra natyralë si vaj avokado. Ju gjithashtu mund të kombinoni vajin esencial të rozmarinës dhe vajin esencial të pemës së çajit me vaj kastori (ricini) dhe vaj avokado, për rritjen e flokëve si dhe kontrollin e zbokthit.

shikoni ofertat ne Herbal Line

Vaji i avokados për përdorim në flokë

Ka kaq shumë përdorime të mundshme të vajit të avokados për flokët. Është një vaj i shkëlqyer për të gjitha llojet e shqetësimeve të zakonshme të flokëve.

Si të përdorni vajin e avokados për flokët:

 • Si një trajtim me vaj të ngrohtë: Harrojeni ato trajtime me vajra të ngrohtë të blera në dyqane, me një sërë përbërësish jonatyralë dhe të dyshimtë; thjesht vendosni pak vaj avokado të ngrohur në lëkurën e kokës dhe flokët tuaj. Mbuloni kokën me një kapuç dushi ose peshqir dhe lëreni të qëndrojë për 30 minuta para se të lani dhe kondiciononi si zakonisht.
 • Për masazhin e skalpit: Masazhet e kokës janë aq relaksuese dhe terapeutike, dhe vaji i avokados është perfekt për t’u përdorur në lëkurën e kokës (ose trupin) për një masazh.
 • Si një maskë natyrore për flokët ose kondicioner: Në varësi të qëllimeve për flokun tuaj, ju mund të lyeni të gjithë lëkurën e kokës dhe flokët me vaj avokado, ose mund t'a aplikoni atë vetëm në maja. Lëreni vajin të veprojë në flokët tuaj për 15-30 minuta, ose mund ta lini edhe gjithë natën.
 • Për të riparuar majat dyshe: Fërkoni një ose dy pika vaj midis gishtërinjve tuaj dhe vendoseni në majat e flokëve. Nëse keni flokë të hollë, mund të duhet vetëm një pikë për të bërë punën. Ju gjithmonë mund të shtoni më shumë, por filloni me një sasi më të vogël dhe shikoni se si funksionon.
 • Si mbrojtës ndaj nxehtësisë: Para se të thani flokët ose të përdorni piastrën, fërkoni në duar një sasi të vogël vaj avokado dhe aplikojeni atë në flokët tuaj, duke i kushtuar vëmendje të veçantë majave. Ju mund të përdorni gishtat ose një krehër për të përhapur vajin në të gjithë flokët tuaj.
 • Si vaj bazë për të nxitur rritjen e flokëve ose për të eleminuar zbokthin: Përdorni vajin e avokados si një vaj mbajtës, ku të shtoni vajra esencialë, për të synuar shqetësime specifike të flokëve si rrallimi i flokëve ose zbokthi.

Sa kohë duhet ta lini vajin e avokados në flokët tuaj? Nëse jeni duke kryer një trajtim të flokëve me vaj avokado ose përdorni vaj avokado për zbokthin, është më mirë të lini vajin në kokë dhe në flokët tuaj për rreth 15 deri në 30 minuta në mënyrë që të zbutet. Nëse flokët tuaj janë shumë të thatë ose të dëmtuar, është një ide e mirë lënia e vajit të avokados për një kohë më të gjatë, mundësisht gjithë natën.

Nëse jeni duke përdorur një sasi të vogël të vajit të avokados si një mbrojtës ndaj nxehtësisë ose për të trajtuar majat dyshe, atëherë ju duhet vetëm një pikë ose dy vaj për t’a aplikuar në flokët tuaj kur janë ose pak të lagur ose të thatë - dhe thjesht lëreni atë të veprojë.

Nëse po pyesni se ku të gjeni vaj avokado, është shumë e lehtë të gjesh në dyqanet me produkte bimore ose në internet. Por sigurohuni që të jetë vaj 100% i pastër, i presuar në të ftohtë, dhe prodhuar nga kompani të besueshme.

Vaji i kokosit vs vaji i avokados për flokë

Nëse krahasoni vajin e avokados me vajin e kokosit për flokët, mund të përdorni të dy vajrat në një mënyrë të ngjashme për flokët dhe skalpin tuaj.

Për flokët e thatë, majat dyshe, ngatërrimin e flokëve dhe nyjet, me të vërtetë nuk mund të gaboni duke zgjedhur cilindo nga të dy vajrat, sepse të dy do të sigurojnë hidratim që do të ndihmojë në përmirësimin e këtyre shqetësimeve të zakonshme të flokëve.

Si vaji i kokosit, ashtu edhe vaji i avokados mund të përdoren për të hidratuar lëkurën e kokës, për të përmirësuar tharjen dhe zbokthin. Zbokthi zakonisht shkaktohet nga infeksione të kërpudhave (Malassezia). Nëse zbokthi është shqetësimi kryesor, atëherë ju mund të zgjidhni vajin e kokosit, pasi shumë studime kanë treguar vetitë e tij antivirale, anti-fungale dhe antibakteriale.

Rreziqet dhe efektet anësore

Vaji i avokados nuk ka efekte anësore. Shumë rrallë mund të ndodhë të jesh alergjik ndaj frutit apo vajit të avokados. Nëse keni alergji ose ndjeshmëri ndaj avokados, shmangni përdorimin e vajit të avokados.

Është një ide e mirë të kryeni një test në lëkurë para se të përdorni vaj avokado për flokët dhe lëkurën për t'u siguruar që nuk keni ndonjë reagim të padëshiruar.

Përmbledhje:

 • Vaji i avokados është një mënyrë natyrale dhe e përballueshme për të përmirësuar shëndetin e flokëve tuaj.
 • Përfitimet e vajit të avokados për flokët përfshijnë hidratimin, përmirësimin e thatësisë, majat dyshe, ngatërrimin e flokut dhe nyjet, si dhe mbrojtjen nga nxehtësia.
 • Kërkoni 100% vaj të pastër të avokado, të presuar në të ftohtë, dhe nga kompani të mirënjohura.
 • Vajrat e avokados dhe kokosit mund të përdoren në mënyrë të ngjashme për flokët, por nëse zbokthi është shqetësimi kryesor, vetitë anti-kërpudhore të vajit të kokosit e bëjnë atë një zgjedhje më terapeutike.

Lexoni dhe: ÇFARË JU NDODH KUR HANI NJË LUGË VAJ KOKOSI ÇDO DITË?